התאמת סביבת הבית לנכה
יש אנשים, אשר עבורם ההתנהלות היומיומית היא הכל חוץ מפשוטה. בעלי המוגבלויות או הסובלים מנכות פיזית נכנסים לתמונה בנקודה הזו בדיוק, והם מתקשים מאד לתפקד ללא סיוע. החדשות הטובות הן שבאמצעות מספר התאמות של סביבת הבית לצרכי הנכים, ניתן להפוך את החיים שלהם לפשוטים פי כמה. אז באילו התאמות מדובר? ואיך עושים זאת נכון?
הכל מתחיל מתכנון
הנחת היסוד בעת התאמת בית לנכים היא שכל אחד מחדרי הבית צריך להיות מאורגן או מעוצב באופן שיסייע לנכים להתנהל בתוכם. דרישה בסיסית היא השארת המעברים פתוחים וחסרי מכשולים, שעלולים להביא אחרת להיתקלויות ולנפילות. לכל חדר בבית יש את החוקים שלו: בחדר השינה, בחירה מקובלת היא לבחור במיטה הכוללת מנוף וכיסא שירות, ולצידה ידית מסייעת לקימה ממנה. המטבח, אם לוקחים דוגמא נוספת, צריך להכניס לתמונה פעולות דוגמת הנמכת הארונות ואמצעי האחסון, בחירה בעגלות או בארוניות על גלגלים להשמת פריטים עליהן ועוד.
מעלונים
מעלונים הם אחד האביזרים החשובים ביותר בדרך לשיפור חייהם של המתקשים בתנועה, ולו מכיוון שהם הופכים את משימת התניידות לאפשרית בעבורם. המדובר הוא למעשה במעלית קטנה, שמיועדת להרים אנשים המתקשים בתנועה (כולל אלה שנעזרים בכיסאות גלגלים), ובכך לאפשר להם לעבור בין מפלסים. האבחנה המרכזית הנעשית כיום היא בין מעלונים אנכיים לכאלה המשופעים, ולכן מיועדים בעיקרם לגרמי מדרגות.
מקלחונים לנכים
עבור הנכים, סכנת הנפילה, על נזקיה העצומים האפשריים, היא מוחשית תמיד. חדר האמבטיה מגלם זאת היטב, כשלכך יש להוסיף גם את הקושי המובנה עבורם ברחצה. אלא שיש בנמצא פיתרון, ואפילו יעיל במיוחד – מקלחונים לנכים. מקלחונים מהסוג הזה מתוכננים על מנת להקל על המוגבלים בתנועה, כפי שבא לידי ביטוי בדלתות רחבות הנפתחות פנימה והחוצה, בכניסה ייעודית לכיסאות גלגלים (ללא סף תחתון המקשה על המעבר), בשילובן של ידיות אחיזה למניעת החלקה וכיוצא בזה. יש לציין כי ברוב המקרים, המקלחונים מתוכננים מאפס, בהתאם לצרכים הספציפיים של האדם הסובל מאותן מגבלות פיזיות.
בית חכם
בשנים האחרונות, הנושא של בתים חכמים עלה לכותרות לא מעט פעמים. הדעה המקובלת היא שבתים אלה משפרים את איכות החיים בעשרות מונים, וזאת עקב מאפייניהם העיקריים: ריכוז כלל מכשירי החשמל תחת מערכת אחת המופעלת בלחיצת כפתור, חיישנים המתאימים את מערכות הבית לתנאים ששוררים בו או קביעת תרחישים מראש. עבור בעלי המוגבלויות, המשמעות היא החזרת השליטה לחיים שלהם, ביותר ממובן אחד, וזאת עקב העובדה שאינם צריכים לנוע רבות בבית לביצוע פעולות אלה. הדבר מביא לשיפור משמעותי באפשרות שלהם להתאים את הבית לצרכיהם בכל רגע נתון.